Monday, April 13, 2015

Kenapa Kucing Makan Rumput

Kenapa Kucing Makan Rumput | Mula-mula admin tengok pelik bila kucing makan rumput. Sebab kucing merupakan haiwan karnivor dan bukan herbivor. Tetapi ini merupakan fakta dan bukan auta. Sebenarnya setiap perilaku kucing ada sebabnya. Kucing adalah haiwan yang pembersih, jadi mereka selalu berusaha membersihkan bulunya setiap waktu dengan menjilat bulunya. Disebabkan permukaan lidah kucing yang kasar, banyak bulu yang mati atau gugur tersangkut pada lidah.

Kucing yang bebas bermain diluar biasanya mengambil kesempatan ini untuk memakan rumput supaya dapat memuntahkan bulu tersebut yang dikenali hairball.


Jika anda memelihara kucing di dalam rumah, sebaiknya anda boleh menanam rumput di dalam pasu supaya kucing anda boleh makan dan memuntahkan hairball tersebut. Jika tiada rumput, kucing ini akan memakan tanaman lain yang mungkin merbahaya kepada mereka kerana sesetengah tumbuhan beracun kepada kucing.

Jadi, untuk menghindari hairball sebaiknya sikat bulu kucing korang, (boleh beli di petshop) bagi mengurangkan kuantiti bulu gugur yang ditelan.

1 comments:

Post a Comment